Radyoterapi Kitabı Önsöz

Radyoterapi, kanser tedavisinin en önemli yöntemlerinden birisidir. Günümüzde, tanı almış kanser olgularının %60-70’ine, değişik amaçlarla, radyoterapi uygulanmaktadır.

Bu disiplinde pek çok meslek grubu görev yapmaktadır. Temel olarak, radyasyon onkolojisi uzmanları, tıbbi fizik uzmanları, radyoterapi teknikerleri ve özel eğitimli hemşireler bu tedavi süresince çok önemli roller üstlenmektedirler.

Radyoterapi günümüzde artan sıklıkta uygulanmakta olup, yaşlı nüfus arttığı sürece daha da fazla uygulama alanı bulması ve bu ekibe daha fazla gereksinim doğması öngörülmektedir. Bilişim teknolojilerindeki gelişimin hızıyla birlikte radyoterapi aygıtları, teknikleri ve planlama sistemlerinde son yıllarda büyük bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Ülkemizde de son 10 yılda 2 boyutlu tedavilerden 4 boyutlu tedavilere, çok kısa bir süre içinde geçilmiştir. Bu yöntemler sayesinde normal dokuları daha fazla koruyup tümöre çok yüksek dozlar vererek, hastalığı kontrol etmek ve sağkalımı uzatmak mümkün olabilmiştir.

Ülkemizde radyoterapi konusunda gerek hekim, gerekse de tıbbi fizik uzmanı ve radyoterapi teknikeri eğitimi, uzun yıllardan beri, çeşitli akademik kurumlarda verilmektedir. Bu kurumlardan yetişen ve yetişmekte olan çalışma arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin başvurabilecekleri, anadilimizce yazılmış ve son teknolojik gelişmeleri de içeren bir kaynak, ne yazık ki, bulunmamaktadır.

Özellikle Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulları’nda 2 yıllık eğitim sonrasında mezun olan teknikerlerin, bu süre içinde gördükleri özel ve yoğun eğitim boyunca yararlanabilecekleri kaynakların eksikliği uzun yıllardan beri bilinmektedir.

Varolan bu temel eksikliği gidermek amacıyla, ülkemizde bu konuda eğitim veren kurum sorumlularının editörlük ve yazarlığını yapacağı bir kaynak hazırlanmasına Nisan 2012 de karar verilmiştir.

Öncelikle eğitim görmüş ve görmekte olan radyoterapi teknikerlerini hedef alan bu kitap, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin desteğiyle hazırlanmaya başlanmıştır. Bu amaçla, ülkemizde radyoterapi teknikerliği eğitimi veren 7 kurumun belirlediği Editörler Kurulu çalışmalarına Mayıs 2012’de başlamıştır. Toplam 54 konunun, her biri kendi alanında deneyim sahibi, 60 yazar tarafından kaleme alındığı bu kitapta başlıca;  kanser hastasıyla iletişim, radyolojik anatomi, radyofizik, radyobiyoloji gibi temel ve her lokalizasyonu içeren klinik radyoterapi konuları yanında, günlük uygulamada kolaylık sağlayabilmesi amacıyla, teknikere notlar kısmında; maske yapımı, blok dökümü, aygıtların hazırlanması gibi teknik ayrıntıların da ele alındığı bölümler de yer almaktadır. Konusunda anadilimizde yazılmış ilk eser olma özelliğini taşıyan, 450 sayfa ve 530 renkli resim içeren bu eser, tüm yazar ve editörlerin olağanüstü çaba ve katkılarıyla, 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.

Sürekli ve gelişime açık olması gereken kişisel ve kurumsal eğitim, sağlıkta gelişimin en temel ögelerinden birisi olup, nitelikli sağlık hizmetinin verilebilmesi için de zorunludur.

Ülkemiz genelinde mezuniyet öncesi ve meslek içi eğitim ve tedavide standartların oluşturulmasına katkıda bulunabilmesi için hazırlanan bu kitaptan, başta radyoterapi teknikerleri olmak üzere, radyoterapi konusunda eğitim alan, veren veya ilgi duyan herkesin yararlanabilmesi umuduyla…

Prof. Dr. Rıza Çetingöz